Susanne Månsson: Jeg tænkte, vi må gøre noget!


Baltisk Bro søsætter ambitiøst kunstprojekt, der strækker sig over to år, med deltagelse af tolv kunstnere og fire øer i Østersøen.

– Det handler om samtale. Det er sådan, vi får relationer og udvikler os.
Ordene kommer fra Susanne Månsson, der har taget initiativ til at bringe kunst og kunstnere sammen fra fire øer i Østersøen: Saaremaa, Åland, Øland og Bornholm.

Tre kunstnere fra hver ø mødes og udstiller sammen i juni på Svanekegården. Fire værker fra hver kunstner indgår i udstillingen, som efter Bornholm flytter til Øland – og næste sommer til Åland og Saaremaa i Estland.
Udover Susanne Månsson repræsenteres Bornholm af trækunstner Hans Henning Pedersen og billedkunstner Susanne Enehjelm.

Ferniseringerne suppleres med samtaler, som alle indbydes til at deltage i, hen over dagene 31. maj -2. juni. På Svanekegården en Nordisk Kultur Cafe, hvor kunstnerne fortæller om deres værker og kulturlivet på
deres ø. Aftenen ledes af Estlandseksperten, Baltisk Bro-veteranen og bornholmeren Peter Kyhn.

Børn fra Bornholms Billedskole inviteres af den lokale billedkunstner Ben Woodhams til udstillingen og at møde kunstnerne. Så laver børnene deres egen udstilling, der også vil kunne ses i juni måned. Derudover er der et
fælles kunst- og kulturarrangement på Bornholms Højskole.

En ildsjæl for Baltikum
Susanne Månsson har brændt for arbejdet med de baltiske lande, siden hun deltog i Baltisk Bros første besøgsrejse til Saaremaa i 1990, dengang leder af specialbørnehaven Mælkebøtten. Dengang havde børn og voksne med handicap en kummerlig tilværelse i Baltikum. Gennem utallige kurser på institutioner i Baltikum arbejdede Susanne med at forandre holdningen til dem. At se dem som mennesker med samme behov og ønsker som alle andre. Hun og hendes familie var også vært i et år for en udvekslingsstudent gennem Baltisk Bro fra Saaremaa.

– Det var en berigelse for os alle sammen, siger hun.
Siden Susanne stoppede som leder af Mælkebøtten, har hun kastet sig over arbejdet med pensler, papir, farver og lærred – inspireret af naturen og især fuglene omkring Nexø, hvor hun bor. Men Baltisk Bro og tankerne, der går ud over Østersøen, er stadig med hende. Og da Baltisk Bro genopstod som forening i januar 2023, var Susanne med. Så opstod tanken om at samle andre, der arbejder med kunst som udtryk for deres ø i Østersøen.

– Jeg gik på stranden, og så kom de her jetjagere drønende ind over mig. Rusland havde invaderet Ukraine. Chokket over det sidder stadig i mig. Jeg tænkte, vi må gøre noget! Ligesom Baltisk Bro i starten. Hvis mennesker kender hinanden, så opfører vi os mere hensynsfuldt, ikke? Det her handler om at danne fællesskaber. Og måske kan kunsten medvirke til at bygge nye broer mellem øerne i Østersøen.

Hun har haft et stort arbejde med at søge fondsmidler til projektet, der har fået navnet ’Baltic Sea Art Project’. Baltisk Bro har været med i planlægningen, og Svanekegården er gået ind som medarrangør.

Fredag den 31.maj kl. 17 er der fernisering på udstillingen på Svanekegården.
Lørdag d. 1. juni kl. 19.30 er der Nordisk Kultur Cafe. Alle er velkomne.
Udstillingen er åben hver dag kl. 13-16, undtagen mandage, i perioden 1. juni til 28. juni.

Baltic Sea Art Project er støttet af LAG Bornholm, Bornholms Brand, Sparekassen Bornholms Fond, Bornholms Regionskommune, Daniel Barslund, Toyota Fonden og Brdr. Larsens Legat.

Foto.
Susanne Månsson har siden 90’erne knyttet mange forbindelser til Baltikum ved sine kurser for at hjælpe børn og voksne med handicap. Foto: Jens Stubkjær

Blog forside


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *