BALTISK BRO GENERALFORSAMLING D. 22.2.2024
Indledning
Der er gået lidt over et siden vi genstartede Baltisk Bro ved en generalforsamling her på det gamle Rådhus i Svaneke.
Siden er der faktisk sket en del! Og vi er blevet mødt med interesse, nysgerrighed og ikke mindst opbakning. Vi har et flot medlemstal, det er ikke prangende, men vokser stille og roligt. Vi har aktiviteter der samler, vi har rejser til Estland, vi har besøg fra Estland, vi har projekter, vi bidrager til debatten på Bornholm, vi har masser af ideer og så har vi etableret en forening med egen bankkonto (hvilket rent faktisk er noget af en bedrift i sig selv) og administrative processer og den slags. Vi er med andre ord, kommet godt fra start.
Meget er blevet sagt i det forgangne år, men disse ord, synes jeg i al beskedhed rammer meget godt:
”Foreningen Baltisk Bro er antagelig netop nu en af de vigtigste kulturelle foreningen, vi har på Bornholm siden Den Kolde Krig, og er om muligt nu endnu mere aktuel end nogensinde”.
Ordene er Elna Kjøllers og blevet skrevet tilbage i november. Og indrammer både alvoren i tiden og vores egen nysgerrighed, virkelyst og trang til at holde fast i de gode venskaber.
Resultater:
Men hvad har vi så nået i det forgangne år, og hvad kommer der til at ske i den kommende tid?
Konstituering af bestyrelsen. Først skulle vi i overensstemmelse med foreningens vedtægter konstitueres og så skulle vi i gang med arbejdet.
Jeg vil gerne her takke alle bestyrelsens medlemmer og suppleanter. Det har været et forrygende år, hvor vi har lært hinanden bedre at kende, fundet frem til vores arbejdsrutiner og hvordan vi gør tingene. Vi er meget forskellige, og dermed supplerer vi hinanden godt. Vi kan forskellige ting, og det bliver bragt i spil hele tiden. Tak for et godt år sammen med jer kære venner.
Og jeg vil også gerne takke foreningens medlemmer, foruden vi var intet. Men ud over denne grundlæggende konstatering, har jeg også kunne se, at I, vores kære medlemmer, deltager og er engageret i foreningens virke.
At starte en forening er en kompliceret affære, bare det at få en bankkonto og Mit ID er noget af en bedrift. Det kommer Allan ind på i sin Kassererens beretning. Men jeg vil gerne nævne det her, for det har været en stor indsats, som Allan har stået for. Stor tak til Allan.
Vi satte os to mål fra start:
At gennemføre en rejse til Saaremaa og at bidrage til en ny debat om Bornholms fremtid og rolle i Østersøen. Og ellers var vi mest af alt båret af et ønske om bare at komme i gang. Og det gjorde vi både gennem arbejdet i bestyrelsen, men i lige så høj grad gennem det arbejde som flere af vores medlemmer har været med til at sætte i gang:
– Vi har gennemført medlemsmøder om fortid, nutid og fremtid
– Vi har sammen med Helge og Rigmor etableret Galleri Baltisk Bro og gennemført en række spændende ferniseringer og arrangementer i Listed, og ikke mindst haft besøg af flere kunstnere fra Saaremaa Kunstiklubi. Og i den forbindelse vil jeg gerne rette en stor tak til Helge og Rigmor, som har gjort en fantastisk indsats for foreningen og skabt en god ramme for mange hyggelige begivenheder.
– Vi har været med til at starte debatten i Bornholms Tidende om hvor vi drømmer os hen
– Vi har haft besøg af en gruppe unge mennesker fra Gymnasiet i Kuressaare og deres dansklærer Simon.
– Vi har gennemført en rejse til Saaremaa i august med deltagelse af blandt andet Jacob Trøst, Morten Riis, LAG Bornholm og Folkekirken på Bornholm.
– Vi har gennemført et flot og meget interessant vinterprogram
– Vi har taget fat på samarbejder med LAG Bornholm og Bornholms Ungeråd
– Vi har sammen med Susanne Månsson igangsat og skaffet finansiering til projektet Baltic Sea Art Project, der starter med en fernisering på Svanegården den 30. maj i år, og slutter på Saaremaa i august 2025.
– Vi har taget imod adskillige besøg fra Saaremaa
– Vi har mødt Estlands forskningsskib Bellingshausen, som stoppede på Bornholm på vej mod nordvestpassagen, og vi har mødtes med Estlands ambassadør i Danmark, Mart Laanemäe, og naturligvis Estlands konsul på Bornholm, Daniel Barslund.
– Vi har nedsat en arbejdsgruppe under ledelse af Elisabeth, der skal se nærmere på, hvor og hvordan vi kan fremme samarbejdet mellem Bornholm i forhold til Lokale fødevarer/landturisme/bæredygtighed/natur/Biosfære
– Vi har søgt om at blive anerkendt som Folkeoplysningsforening på Bornholm, og blevet afvist, vi levede åbenbart ikke op til kriterierne.
Og så er vi ved at planlægge:
– Rejse til Saaremaa til maj, herunder med deltagelse af en stor gruppe fra kirkerne på Bornholm
– Sammen med Bornholms Ungeråd, rejse til Saaremaa i efterårsferien
– Sammen med Bornholms Ungeråd, ungdomsudveksling
– Sommerprogram i Galleri Baltisk Bro
– Baltic Sea Art Project med fernisering 30. maj.
– Vinterprogram (24/25)
– Besøg fra Estland
Og derudover er jeg sikker på, at der er mange andre ideer og tanker, som jeg og bestyrelsen endnu ikke har fået eller kender til, men som vi, som altid, vil gå til med nysgerrighed, optimisme og fornøjelse.
Saaremaa
Det rør på sig på Saaremaa, og om alt går som vi håber, så er der også snart en genopstået forening Balti Sild på Saaremaa.
Men de er i gang, og har diskuteret, hvor de gerne kunne tænke sig at samarbejde. Jaanika Tiitson har sendt mig disse syv overskrifter:
– Unge (på gymnasium)
– Ældre
– Social (handicappede, arbejde med børn og familier),
– Kunst og kultur (Saaremaa Kunstiklubi),
– Små producenter og håndarbejde/kunsthåndværk
– Fodbold og sund livsstil
– Samarbejde mellem kommunerne.
Noget af det er vi allerede i gang med, og noget kommer til. Og vi har vores ideer, men jeg er sikker på, at når vi mødes, vil vi inspirere hinanden og finde veje videre i samarbejdet.
Vi har haft besøg fra Saaremaa flere gange:
– På Galleri Baltisk Bro
– Social og børneforvaltningen fra Saaremaa kommune
– Erasmus og skole fra Lümanda
– Bibliotekarerne den 4.-5. marts
– De unge til folkemødet
– Estlands ambassadør i Danmark
1. Fremtiden
Vi har planer og vi har drømme, som gerne skulle fremgå af det, jeg har været inde på. Men hvordan udvikler foreningen Baltisk Bro sig i de kommende år?
Vi vil fortsat være synlige i debatten om Bornholm og samarbejdet i Østersøen gennem vores konkrete aktiviteter. Spørgsmålet er, vil samarbejdet inkludere andre områder/øer i Østersøen end Bornholm og Saaremaa?
Svaret på det spørgsmål er dels, at det gør det allerede gennem Susanne Månssons projekt, som også involverer Åland og Øland. Og andre ønsker også at involvere relationer til for eksempel Polen. Der burde ikke være tvivl om, at udgangspunktet ligger i samarbejdet med Saaremaa. Men har vi plads til mere og andet? Vi har haft det før, hvor også Litauen var involveret. Min personlige holdning er, at såfremt der er medlemmer der har ideerne og har lyst til at lægge energi i det, så er det meget velkomment. Men ingen skal være i tvivl om, at forbindelsen til Saaremaa er noget helt unikt og særligt, og at det er derfor vi er her som forening.
Vi har allerede en del planer for det kommende år, og vi bygger hele tiden ovenpå de erfaringer vi gør. Vi fortsætter med at være synlige i forhold til Bornholms rolle i Østersøen og vi fortsætter med at arrangere rejser og udvekslinger. Men med en genetableret forening på Saaremaa får vi formentlig også flere muligheder til at udvikle konkrete samarbejdsprojekter. Så vi fortsætter og ser med spænding frem til hvad det kommende år må bringe!